Ekonomi

KARADENİZBİRLİK: Yağ fiyatlarındaki artışın sebebi Türkiye’nin kendi ayçiçeğini üretemiyor olması

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) Genel Müdürü Ünal Erarslan, KARADENİZBİRLİK olarak yılda ortalama …

KARADENİZBİRLİK: Yağ fiyatlarındaki artışın sebebi Türkiye’nin kendi ayçiçeğini üretemiyor olması

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) Genel Müdürü Ünal Erarslan, KARADENİZBİRLİK olarak yılda ortalama 30 bin ton ayçiçeği yağı üretimi yaptıklarını söyledi.

Son yıllarda üretimlerinin iklimsel kurallar ve salgın nedeniyle farklılaştığını lisana getiren Erarslan, 2019 yılında 50 bin ton, 2020 yılında 20 bin ton, bu yıl ise yaklaşık 28 bin ton ayçiçeği yağı ürettiklerini anlattı.

‘İhtiyacın yarısından fazlası ithal ediliyor’

Muhtaçlıkları olan ayçiçeğinin bir kısmını yurt dışından temin etmek zorunda kaldıklarını anlatan Erarslan, “Fiyatların son vakitlerde değerli halde artışının sebeplerinden biri, Türkiye’nin kendi gereksinimi olan ayçiçeğini üretemiyor olması. Muhtaçlığın yarısından fazlası ithal ediliyor. Değerli dövizler ödeniyor” sözünü kullandı.

‘Yüzde 100 yerli yapabilirsek fiyat dalgalanmalarının önüne geçebiliriz’

Üretimde sulama başta olmak üzere yaşanan meselelerin tahlile kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Erarslan, şöyle devam etti:

“Ülkemizin hem ekolojik koşulları hem de öbür eserlerle kıyaslandığında ayçiçeği üretimindeki olay dikkate alındığında, sulama sorunu de halledilirse ülkemizin kendi gereksinimi olan ayçiçeğini üretmesi mümkün. Şayet bu türlü bir düzeye ulaşırsak, ayçiçeği yağını yüzde 100 yerli yapabilirsek fiyat dalgalanmalarından etkilenmememiz kelam konusu olabilir. Bunu sağlamak için de ayçiçeği eserinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerekir. Destekleme primlerinin de artırılması gerekir.”

‘Ayçiçeği üretiminde sulama sistemlerinin tamamlanması lazım’

Eraslan, üretim kademesinde iklimsel kuralların kıymetli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Üretim için yağışlar çok kıymetli. Yağışların yeteri kadar olmaması hem rekolteyi hem kaliteyi düşürmekte. Bunu en az ziyanla atlatabilmek için sulamaya değer verilmesi ve ayçiçeği üretiminde sulama sistemlerinin tamamlanması lazım. Bilhassa damla sulama sistemine geçilmesi hem sudan tasarruf edilmesi hem de eserin daha kaliteli olması için çıkar yol üzere gözüküyor. Yabanî sulama dışında damla sulama, şuurlu sulamaya geçilmesi hem sudan tasarruf yapılmasını hem de istenilen sonucun alınması için çok kıymetli.”

Samsun ve etrafının gereksinim duyduğu yağışı alamadığını belirten Erarslan, “Yağış bu türlü az giderse üretim düşecektir. Üretimin düşmesi de önümüzdeki devir ithalata daha fazla muhtaçlık duymamız manasına geliyor. Kendi muhtaçlık duyduğumuz üretim düzeyine çıkabilmek için hem üretici birliklerinin hem de devletimizin gerekli teşviklere takviyeleri sağlaması gerekir” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL